Probe pneumatski alati

“100 razloga” zašto su pneumatski alati odličan izbor Ostavite komentar

Kada vam je potrebna velika snaga pri malom broju okretaja, pneumatski alat je najbolja vrsta alata koju možete izabrati. Za razliku od električnih alata, kod pneumatskih uopće ne morate razmišljati o preopterećenju motora i pregrijavanju, jer u najgorem slučaju alat staje s radom, ali se pri tome ne oštećuje!

Kod elektromotora je u pravilu, ovisno o alatu, kružno gibanje potrebno pretvoriti u oscilirajuće ili okomito gibanje. Tu dolazi do trošenja energije i trošenja komponenti alata, dok je kod pneumatskih alata drugačije: gibanje nije potrebno pretvarati iz jedne vrste u drugu već ga dobivamo odmah. Njihovi linearni motori energiju stlačenog zraka neposredno pretvaraju u mehaničko gibanje.

Svatko tko je koristio neki električni alat zna da se oni duljim korištenjem zagrijavaju. To se događa zbog trenja, a zbog kojeg dolazi i do mehaničkih i električnih gubitaka. Kod pneumatskih alata događa se upravo suprotno! Kada se stlačeni zrak rastegne, temperatura se snižava. To znači da se kroz rad pneumatski alati u području motora hlade, a što nema nikakvog utjecaja na njihovo djelovanje.

Savjet stručnjaka je da kod kupnje pneumatskog alata birate onaj čije je kućište izolirano plastikom, budući da se, kako smo spomenuli, ne zagrijavaju!

Još jedna velika prednost pneumatskih alata nad električnima je njihova neosjetljivost na vlagu i niske temperature, te sigurnost rada u istim uvjetima. Pneumatski alati i njihove komponente vrlo se malo troše te se zato rijetko kvare i dugo traju, a primjetno su lakši od električnih alata.

Kod korištenja pištolja za raspršivanje laka, alati variraju od jeftinijih kompleta za hobi do visoko profesionalne opreme. Ponekad se mogu javiti poteškoće s preniskim radnim tlakom i isplativije bi bilo uložiti u skuplji, ali kvalitetniji alat.

METABO pištolj za prskanje boje FSP 600 pruža besprijekoran prijenos boje kod veoma male potrošnje zraka što rezultira izvrsnim lakiranjem.

Radni tlak: 4,5 bar
Potreba zraka: 240 l/min
Težina: 0,6 kg

Uz sve prednosti pneumatskih alata, treba znati odabrati pravi alat za pravi posao!

Jeftini pneumatski alati, kakvi se često znaju naći u nespecijaliziranim prodavaonicama, namijenjeni su samo za povremeno korištenje i nisu kvalitetno rješenje za nekoga tko alat namjerava učestalo koristiti.

Udarni pneumatski odvijač Metabo DSSW 360 vrhunski je pneumatski alat. Radi se o setu s udarnim nasadnim ključevima. Zbog visokih performansi koristi se za promjenu guma, razne popravke i poslove montaže. Ima veliku brzinu i snažni obrtni moment, a ergonomski je oblikovan za udoban rad bez zamaranja. Set sadrži priključne spojnice, deset nasadnih ključeva, produžetak, linijski zauljivač, bočicu ulja i plastični kofer za jednostavan prijenos i pospremanje.

Radni pritisak: 6,2 bar
Potreban protok zraka: 360 l/min
Prihvat: 1/2’’
Moment pritezanja: 360 Nm
Težina: 2 kg
Nasadni ključevi: 10, 11, 13, 14, 17, 19, 21, 22, 24 i 27 mm

Pneumatske brusilice odlikuju se velikom robusnošću i visokom snagom i na najmanjim veličinama. Pneumatski motori postižu ekstremno visok broj okretaja, a njihova mala veličina omogućava složene radove, primjerice, u finomehanici. Zračna ravna brusilica Metabo DG25 koristi se za sve poslove brušenja, glodanja, graviranja i modeliranja. Ima sigurnosnu ručicu protiv slučajnog uključivanja, 10 brusnih nastavaka i dvije stezaljke za prihvat nastavaka.

Prihvat alata: 3 i 6 mm
Deset brusnih nastavaka: 5 x 3 mm i 5 x 6 mm
Radni pritisak: 6,2 bara
Potrošnja zraka: 300 l/min
Priključak zraka: 1/4’’
Broj obrtaja: 25.000/min
Težina: 0,43 kg

Pneumatski udarni odvijač BAHCO BPC815 uz malu potrošnju ali veliku snagu ovaj pneumatski alat dolazi i uz kvalitetne tehničke karakteristike:

Dvostruki udarni mehanizam
Radni pritisak: 6,3 bara
Potrošnja zraka: 113 l/ min.
Priključak za zrak 1/4″ – crijevo 10 mm
Max. 1.112Nm; 8.000 o/min; 1250 udaraca/min
Dužina 187mm
Težina 1,91 kg

Uz pneumatske alate često se koriste i kompresori koji će im dati još veću snagu. Za pregled svih naših vrhunskih pneumatskih alata i prikladnih crijeva za kompresore posjetite našu stranicu te pronađite savršeni za svoj posao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

blank
Zlatni pečat AAA Probe d.o.o.