pospremanje radionice

Čišćenje i održavanje radione Ostavite komentar

San svakog majstora funkcionalna je radiona, ispunjena profesionalnim alatom i strojevima. Neuredna radiona znak je napornog rada, manjka vremena ali i izrađenog proizvoda, uspješnog popravka te završenog projekta. Kreativan nered neizbježna je posljedica svih onih koji stvaraju rukama. Je li moguće održati čistoću i red u radioni? U svakom trenutku pronaći sve potrebno za rad, održati funkcionalnost a time i produktivnost radnog mjesta?

Na pitanje čiste li majstori, odgovorit ćemo potvrdno jer većina svakodnevno čisti i posprema, a posebice oni koji rade s profesionalnim alatom i strojevima. Redovito održavanje i briga, produljuje vijek alata i strojeva, a čist i uredan prostor ubrzava i olakšava posao.

Je li uredna radiona mit?

Jeste li znali da je Nikola Tesla uvijek radio u odijelu i da nikad nije bio uprljan, ni on niti njegov laboratorij? Tajna je u tome što je svoju radionu imao u glavi te bi sva testiranja i radove izvršavao mentalno. Nažalost velik dio svojih izuma i proizvoda ostavljao je u glavi, bez fizičke evidencije.

Mi nismo Nikola Tesla, no od njega možemo puno naučiti. Organizacija, dobra priprema, preciznost i urednost karakteristike su najuspješnijih majstora. Kada vidimo proizvode koji izlaze iz radione naših kupaca, često kažemo on je „genijalac“. I zbilja, puno je tu izumitelja i inovatora koji baš poput Tesle, ponosno pokazuju svoju radionu i krajnje proizvode, uživaju u svom radnom mjestu te se rado u njega vraćaju. Oni nam dokazuju kako uredna radiona nije samo mit.

No, kako im to uspijeva, uz težak rad, na kraju radnog dana, ostaviti radionu urednom?

Pospremanje odmah nakon završenog posla, pa i pri odrađivanju samog posla. Takvo pospremanje „za sobom“ i nije neka tajna, no učinkovita je navika koja smanjuje stres i povećava učinkovitost. Tako se pri kraju radnog tjedna neće nakupiti gomila otpada, nerazvrstanog alata, potrošenog materijala i prašine, ako se svakodnevno zaključa pospremljena radiona.

Svi smo barem jednom izgubili sate na skupljanje rasutih vijaka, matica i čavlića, pronalazak odgovarajućeg alata ili otpetljavanje kablova. Dobra organizacija i urednost sprječavaju takvo gubljenje vremena ali i frustracije. Masne mrlje, isparavanja i razni otpad mogu prouzročiti štete na finalnom proizvodu ali i uzrokovati opasnost.
Nerijetko u radionicama susrećemo majstore kako preslaguju, spremaju i čiste, pa čak i usisavaju.

U kutu radione, ovisno o vrsti djelatnosti, može se pronaći usisavač. To može biti specijalni usisavač poput usisavača Metabo asr 25l sc koji je posebno dizajniran za radione. Malih dimenzija, kompaktan i lagan, idealan je za mobilnu uporabu. Zbog velike sigurnosti, sprječavanja statičkog naboja i vrste otpada koji prilikom rada nastaje, specijalni usisavači za radione ne mogu se zamijeniti metlom ili običnim kućnim usisavačem.

Također naša preporuka je i univerzalni usisavač poput Makita vc2512l 

Zbog vrste materijala u radioni, nije preporučljivo koristiti kućni usisavač jer se dio usisanog otpada raspršuje prilikom usisavanja. Jedino u slučaju manje opasnog otpada, poput onog koji nastaje u stolariji, može se koristiti usisavač u više prostorija no u tom slučaju nužno je koristiti usisavače s posebnim sustavom filtracije koja sprječava raspršivanje prilikom usisavanja, poput akumulatorskog usisavača Makita

Ventilacija i odsis za rad s najopasnijim otpadom

Rad s metalom i inoxom proizvodi prskotine, fine čestice koje nastaju brušenjem. Prava su muka i gotovo ih je nemoguće pomesti. Raspršuju se po prostoriji i lijepe se za kožu te izazivaju svrab i iritaciju, posebice u ljetnim mjesecima kada je koža vlažna. Osim od prskotina, opasnost od udisanja i kontakta s očima postoji i kod svih ostalih vrsta otpada. Zbog toga je osim maske i rukavica, uvijek potrebno imati i razni potrošni materijal i opremu koji smanjuju količinu otpada, štite mlaznice, dijelove strojeva, ali i sam proizvod. Sredstva, penetrati i paste jer svi volimo kvalitetno i precizno izrađen proizvod i uredne zavare.

Plinovi, isparavanja i dim najopasniji su otpad zbog kojeg je ventilacija i odsis nužan dio radione, ovisno o djelatnosti. Kvalitetna ventilacija i odsis pridonose i čistoći, ali su ključne za sigurnost djelatnika radione.

U ostalim blogovima doznajte više informacija o proizvodima i pronađite akcijske ponude.

Pogledajte i naše ostale proizvode na webshopu ili nas posjetite na adresi J.J. Strossmayera 269, 31 000 Osijek.
Za dodatne informacije kontaktirajte nas putem:
e-mail: info@probe.hr
tel: +385 (0)31 500 130
Vaš Probe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

blank
Zlatni pečat AAA Probe d.o.o.