Akumulatorski, električni i benzinski alati.

Električni, benzinski ili akumulatorski – koji alat izabrati? Ostavite komentar

Kod izbora alata važno je odrediti za što alat želite koristiti. Ako je bušilica u pitanju, prvo treba odgovoriti na pitanja: koji materijal će obrađivati? Hoće li se koristiti u privatne ili profesionalne svrhe te koliko često? Ako je košnja trave u pitanju: kolike je površine travnjak? Je li u blizini izvora struje? Kakav je teren? U suštini, trebali biste odrediti više detalja o poslu kojeg biste htjeli ili trebali obaviti te prema tome tražiti potreban alat

Prije investiranja u bilo kakav alat, bitno je obratiti pozornost na performanse alata te zadovoljavaju li one vaše potrebe. Ti podatci govore koliko dobro i na koji način neki alat obavlja svoj posao. Tu dolazimo do jednostavnog pitanja. Što će pokretati vaš alat?

Izvor energije može biti akumulator, tj. baterija ili spremnik energije, električna struja na koju je alat izravno spojen ili benzinski motor.

Električni alati

Električne alate možete koristiti takoreći “od jutra do sutra”. To, naravno, nećete napraviti zbog opasnosti od pregrijavanja i većeg računa za struju, no ako imate posao većeg obujma, ovakvi alati su idealni. 

Električni su alati najčešće manje mase jer nemaju akumulator, spremnike za gorivo i slično, što je dodatan plus za dugotrajne poslove. Sve što im treba za rad dolazi kroz kabel. Takvi alati često imaju i nižu razinu buke u odnosu na ostale alate. Što se tiče snage u velikoj mjeri konkuriraju benzinskim alatima.

Imaju li ovakvi alati uopće mane? Ne bismo to izdvojili kao manu, već kao karakteristiku kojoj se trebate dodatno prilagoditi. Radi se o kabelu. Potrebno je da u blizini područja u kojem radite imate izvor struje. To nije problem ako se nalazite u radionici, ali ako se radi o košnji trave ili podrezivanju grana drveta morate izaći na otvoreno. Ako se radi o većoj površini morat ćete razmisliti o produžnom kabelu ili o nekoj drugoj vrsti alata.

Kad smo već spomenuli košnju trave moramo se dotaknuti i sigurnosti kod alata koji imaju noževe, oštrice i slične nastavke, a koji su sposobni oštetiti kabel. Potrebno je uvijek znati točno gdje je kabel i paziti da ne dođe na put alatu, gdje se u najgorem slučaju stvara opasnost od strujnog udara.

Benzinski alati

Benzinski alati su alati s ugrađenim benzinskim motorom te su većinom najjači alati od ove tri skupine. Zbog motora imaju najviše snage za bilo koji posao koji za njih pripremite, ali su teški i poprilično glasni. Najčešće ih se može vidjeti u upotrebi na mjestima bez ili s nedostatnim električnim izvorima energije.

Nisu ograničeni prostorno (nemaju kabel) niti vremenski (trajanje akumulatora) pa ih možete koristiti gotovo bilo gdje dok motor ima benzina. Oni manji, ručni, proizvode više vibracija od ostalih vrsta alata. Učestalim korištenjem ruke se brzo umaraju, a koristite li alate svakodnevno postoji opasnost od razvijanja profesionalnih bolesti ruku i nogu zbog konstantnih vibracija kojima ste izloženi. Zbog toga su benzinski ručni alati najbolji za teže zadatke zbog velike snage, ali nisu preporučljivi za svakodnevnu upotrebu.

Negativna stvar kod benzinskih alata je zagađenje okoliša zbog korištenja benzina koja je prisutna samo kod ove skupine alata.

Akumulatorski alati

Akumulator je jednostavno rečeno velika baterija. Ponaša se kao veliki spremnik energije koji je vezan za vaš alat. Akumulatorski alati slični su električnima, samo što niste prostorno ograničeni kabelom, već vremenskim trajanjem akumulatora prije nego se isprazni. To znači da ga možete upotrebljavati doslovno bilo gdje, ako ste sigurni da posao možete završiti prije nego vam se isprazni baterija. Aku alat se nešto češće koristi u privatne svrhe za poslove u kući i vrtu. 

Odlično je što ne stvaraju pretjeranu buku i ne zagađuju okoliš pa ste ovdje odmah u plusu. Jedina stvar koju imalo možemo povezati s manom je upravo trajanje akumulatorske baterije. Vrijeme rada možete i produžiti ako imate rezervnu bateriju koju možete zamijeniti. Ili, jednostavno, gledajte na to kao mali podsjetnik da se trebate odmoriti i uzeti pauzu tako da i vi i vaš alat “napunite baterije”.

Koji god alat odaberete obavit ćete posao, ali odabir pravog alata ovisno o potrebama i njegovim karakteristikama, omogućava brže i jednostavnije obavljanje posla. Na posljetku, dobro obavljen posao i poslušan alat, učinit će i vas zadovoljnijima. 

Na našem webshopu alati su razvrstani po kategorijama, a za svaki od alata navedene su karakteristike. To vam uvelike može olakšati odluku ako ste još uvijek u nedoumici koji alat odabrati.

Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

Javite nam se na e-mail info@probe.hr ili na broj telefona +385 (0)31 500 130.

Posjetiti nas možete i na adresi J. J. Strossmayera 269, 31000 Osijek, gdje će vas dočekati naše stručno osoblje.

Vaš Probe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Zlatni pečat AAA Probe d.o.o.