Inverterski aparat za zavarivanje

Inverterski aparat za zavarivanje – princip rada 16

Inverterski aparat za zavarivanje – princip rada

Inverterski aparati za zavarivanje su zadnjih godina postali vrlo popularan izbor, te se vremenom sa usavršavanjem poluvodičke tehnologije, usavršavaju i sami aparati za zavarivanje. Sama inverter tehnologija je toliko višenamjenska, da skoro ne postoje sofisticirani uređaji koji ne koriste neke od prednosti ove tehnologije. To je također kontrolni sistem, koji kad se primjeni na zavarivanje, omogućava izgradnju kompaktnog izvora snage, sa malom potrošnjom energije, kao i veoma sofisticiranom kontrolom.

Tradicionalni aparati za zavarivanje koriste velike transformatore sa željeznim jezgrom da bi pretvarali visoki izmjenični napon male struje u niski izmjenični napon velike struje. Ispravljački modul (diode), zatim pretvara izmjenični (AC) u istosmjerni (DC) napon koji je upotrebljiv za proces zavarivanja. Dakle, jedan od problema je nezgrapni transformator koji treba biti prilično velikih dimenzija da bi radio korektno.

Sa druge strane, inverterski aparat za zavarivanje prvo koristi ispravljački modul za pretvorbu izmjeničnog napona napajanja u istosmjerni napon. Vrlo brzim uključenjem i isključenjem, kreira se pulsna, visoko-frekventna, istosmjerna struja. Tipični frekventni opseg se kreće između 10,000Hz I 30,000Hz, mada su moguće i frekvencije od preko 100,000HZ. Ova visoko-frekventna, niska struja se dovodi na primar transformatora posebno prilagođene jezgre, gdje se pretvara u visoko-strujni, nisko-naponski pulsirajući istosmjerni izvor energije, prije no što se ponovo ispravi. Upravo ovdje nastaje velika prednost inverterskih nad klasičnim aparatima za zavarivanje.

Za  oba načina zavarivanja je potreban transformator koji će pretvarati ulaznu struju na odgovarajuću struju zavarivanja, s time, što sa inverterskim načinom to radi mnogo efikasnije na visokoj frekvenciji, te je rezultat mnogo manji transformator  koji smanjuje veličinu i težinu samog uređaja. Također, energija potrebna za čitav proces se daleko smanjuje (do 40%), zato što efikasniji transformator gubi manje energije na grijanje, tako da je na tipičnoj mreži napona od 230V sada moguće postići veću struju zavarivanja. Također, zbog veće frekvencije izlazne struje, inverterski aparati za zavarivanje ostvaruju “mekšu“ ravnomjerniju varnicu tokom procesa zavarivanja.

Druga velika prednost je konstantan monitoring i regulacija struje i napona tokom zavarivanja, što kao za posljedicu ima rezultat uštede na elektrodama (REL), žici za zavarivanje (MIG), kao i zaštitnom plinu (TIG).

Izmjenična struja glavnog napajanja je ispravljena i filtrirana pretvorbom AC u DC. Kontrolirani Pwm signal u oscilatoru dostiže do 30KHz (pretvarajući tako istosmjerni u pulsirajući napon). Tako kontroliran signal tjera izlazne tranzistore koji u pulsirajućem modu na primaru isporučuju visok napon, a malu struju.Tako na  izlazu transformatora dobijemo visokofrekventnu jaku struju niskog napona koji je upotrebljiv za zavarivanje.Kao rezultat visoke frekvencije na primaru, transformator nije samo manji po dimenzijama nego ima nisku apsorbciju. Ispravljačke diode brzo pokrivajućeg djelovanja zatim ispravljaju takav napon sekundara i preko filtera se dobije upotrebljiv napon, koji je također izuzetan po kvaliteti, što osigurava stalan monitoring kontrolnog modula preko povratne veze.

Kontrola PWM signala i oscilatora se vrši uvijek na dva načina, analognim ili digitalnim putem. Najnovije generacije aparata za zavarivanja ( Kemppi i dr ), koriste mikro kontrolere i procesore sa već zadatim parametrima zavarivanja, te je sam proces zavarivanja podignut na viši nivo i prilagođen je za manje iskusne zavarivače.

16 Comments

 1. Miroslave molim za savet koji je bolji aparat od ovih modela ?NTF TIG WIG Schweißgerät AC/DC Inverter SUPER TIG-200DI Pulse HF + MMA + IGBT TOP ,WIG Schweißgerät – 200 A – 230 V – Puls – digital – 2/4 Takt,WIG TIG E-Hand Inverter Schweissgerät NTF TIG160PD ,Schweißgerät STAHLWERK AC/DC Plasma 200P S-Serie – AC DC TIG Inverter/ Puls/ E-Hand/ Plasmaschneider.Molim za vas savet

  1. Pozdrav
   Drago nam je da pratite naš blog, no što se navedenih aparata tiče, kontaktirati ćemo vas preko navedene mail adrese sa detaljnijim informacijama o tome što vam je potrebno.

 2. Postovanje
  Molim Vas da mi date savet. Dobio sam aparat za varenje “STANLEY” WD 160/C1 MMA INVENTER , nisam profesionalni varilac vec amater , hobi . Molim Vas da mi date vase misljenje o sledecem: Nameravam da varim na vikendici gde nemam mogucnost prikljucenja na elekto mrezu i moram kupit agregat za struju. KOLIKA NOMINALNA IZLAZNA SNAGA AGREGATA MI JE POTREBNA DA BIH MOGAO DA USPESNO VARIM SA NAVEDENIM APARATOM ZA VARENJE. Ponavljam nisam profesionalni varilac vec amater i varim samo iz hobija za svoje potrebe.
  Hvala unapred

  Vasilic Zarija
  1. Poštovani gospdine Zarija

   Zahvaljujemo se na javljanju i čitanju našeg bloga.
   Vama, kao i svim čitateljima bloga, vrlo je važno istaknuti kako za korištenje agregata za potrebe zavarivanja, ni u kojem slučaju ne smijete koristiti standardne varijante agregata koji se koriste najčešće u građevini za napajanje manjih alata ili u hobi svrhe na vikendicama za napajanje manjih uređaja i rasvjete. Korištenje takvih agregata u svrhu zavarivanja odmah će prouzročiti teži kvar aparata za zavarivanje, najčešće spaljenu karticu i kompletnu elektroniku čiji je popravak, u slučaju hobi alata, neisplativ.
   U velikoj većini slučajeva najčešće će se desiti i kvar na samom kompresoru pa je šteta time znatno veća.
   Za ovaj tip aparata vrlo je bitno znati intermitenciju samog aparata no niti u kojem slučaj agregat ne bi smio biti sa izlaznom snagom [RPR] manjom od 5,5 kvA.
   U vašem slučaju svakako bi predložili agregat koji ima karakteristike između 5,5 ili 6,0 kvA stvarne snage na izlazu. Manje od toga nikako ne preporučujemo.
   U slučaju bilo kakvih dodatnih informacija i pitanja, slobodno nas kontaktirajte na info@probe.hr.

 3. Postovani Miroslqav,
  Zelio bih kupiti Aparat za zavarivanje za hobi. Upotrbljavam stari (30+god.) moga pokojnog oca a posto nisam strucnjak, prvo je glomazan a najgore stalno mi se ljepi elektroda. Vidio sam TELWIN rel inverter FORCE 145 130A i receno mi je da sa time sigurno necu imati takovih problema.
  Posto nisam varioc, kakove metale mogu variti i kojih debljina? Kako se ponasa kod varenja limova? Sto znaci “uspostavljanje luka”?
  Pretpostavljam da nije kompliciran kod upotrebe.
  Ovaj aparat me interesira i zbog toga sto je kompaktan, lagan i prenosiv.
  Lj.pozdrav,
  Vilko.

  Vilko Terebuh
 4. Pozdrav molim vas za pomoc. Kupio bih inverterski aparat za zavarivanje ROYAL KRAFT IGBT-N300 potreban mi je za kucnu upotrebu nista profi trebace mi par puta godisnje. Ako mozete da mi kazete isplati li se kupiti taj aparat? Hvala.

  1. Poštovani

   Vezano za vaš upit o ROYAL KRAFT IGBT-N300 aparatu, iskreno vam ništa o tome ne možemo reći jer nam niti proizvođač niti aparat nisu poznati.
   Vjerujemo kako će vam poslužiti ako trebate povremeno raditi no u slučaju nekog problema, pitanje je dostupnosti servis i rezervnih dijelova.

   Naravno, uvijek predlažemo kupnju aparata koji ima post prodajnu podršku.
   Možete nas kontaktirati pa vam od naših dobavljača možemo riješiti jeftinije (ali ne toliko) riješenje – tipa talijanski Telwin, Deca…
   U slučaju da trebate aparat za rad isključivo sa elektrodom, trenutno imamo odlične akcijske cijene i promotivne akcije koje možete pogledati na:
   https://probe.hr/kategorija-proizvoda/oprema-za-zavarivanje/aparati-za-zavarivanje/rel-aparati/

   Za dodatna pitanja stojimo na raspolaganju na broju 031/500 130 ili na mailu info@probe.hr

   Lp

 5. Molio bih vas za pomoć,posjedujem aparat varstroj 180 ampera inveror koji čim uklopim sklopku izbaci osigursč,poslije završenog varenja ugašen i sutradan se to dešava lp.

 6. POZDRAV
  Šta se tiče varenje amater sam pa me zanima iskreno sta je bitno kod odabira za kupnju inverterskog aparata?
  Po Vašem mišljenju neki aparat do 1500 kn !??
  HVALA

 7. Pozdrav, molio bih vas za pomoć. Kupio bi aparat TELWIN MIG/MAG INVERTER SYNERGIC MAXIMA 160 , mozete mi reći nešto vise o tome proizvodu i koliko odprilike debelo zeljezo mogu s njime zavariti. Nisam neki varioc, treba mi za poslove sitne bravarije. Hvala

 8. Molim Vas Miroslave,da li mogu inventer koristiti za zagrevnje jedne
  cigle iz AT peci,koju kad premazem nano pastom koja ima 6x bolju provodnost nego
  `bakarni provodnik i na taj nacin na njoj zatvorim strujno kolo ,ali pod kojim
  uslovima .????? Koji je prikladan INVENTER ????????

 9. Poštovani, dobio sam ponudu za Inverter OX 3015 https://stecajna.hr/proizvodi/digitalni-profi-inverter-250a-onex-germany?utm_source=google&utm_medium=banner&utm_campaign=Digitalni-Inverter-Onex-250A&utm_content=DR_2&gclid=EAIaIQobChMI4J3D2fKc4QIVhg8YCh3EHQ4CEAEYASAAEgIMlvD_BwE
  Ne znam ništa o zavarivanju, aparat bih trebao za kućnu upotrebu! Da li i za njega treba zaštitni plin (tig)
  Pozdrav Željko

  Pozdrav,

  odgovore na Vaše pitanje možete pronaći na blogu na našem webu o glavnim postupcima zavarivanja. Link koji vodi na njega je u nastavku: https://probe.hr/glavni-postupci-zavarivanja/

  Lp.

 10. Pozdrav,

  odgovore na Vaše pitanje možete pronaći na blogu na našem webu o glavnim postupcima zavarivanja. Link koji vodi na njega je u nastavku: https://probe.hr/glavni-postupci-zavarivanja/

  Lp.

  Matija

 11. Šta je sa inverterom zna li neko,na jednom je prestao da vari,na polovima plus i minus nema amperaže.Niti se pregrejao,niti zapušio,samo neće da radi,te rade kontrolne lampice od amperaže i od struje napajanja.Pozz

  1. Pozdrav,

   Molim Vas možete li nam reci o kojem se uređaju radi?

   Hvala.

   Bojan Martinović
 12. Molim vas. Amater sam za vrenje. Dali ovaj inverterski aparat za vrenje zahtjeva puno znanja o varenju. Meni treba za male i sitne varove (panti na ogradi neke male stalažei takve sitnice)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

blank
Zlatni pečat AAA Probe d.o.o.