Vrt, vrtlarenje i vrtni alati Ostavite komentar

Vrtlarenje i proljeće idu zajedno kao nokat i prst. Dolazak proljeća je vrijeme kada vrtlarima nije dovoljno 24 sata u jednome danu. Planiranje i dobra priprema ključne su stavke za pravovremeno obavljanje radova, a kvalitetan alat omogućiti će svakom vrtlaru maksimalnu iskoristivost vremena. U tom slučaju 24 sata dnevno možda bude dostatno.

Ukoliko ste i sami zaljubljenik u vrtlarenje, vjerojatno ste uočili potrebu za alatima koji olakšavaju rad na zemlji. Ponekad se čini da se neki radovi mogu izvesti i bez investiranja u alat, no svaka nova sezona potvrdit će vam isplativost ulaganja kroz uštedu vremena, postizanje točno zamišljenih ciljeva i što je najvažnije očuvanje zdravlja vaših zglobova i ruku.

Opskrba kvalitetnim alatom može vas dovesti do dileme zbog velikog broja proizvođača na tržištu. Kako ne biste gubili vrijeme na istraživanje o alatima koji su vam potrebni za rad u vrtu te trošili novac na alat upitne kvalitete i učinkovitosti, donosimo vam prijedloge koji će sa sigurnošću učinkovito preuzeti i odraditi dio vašeg posla.

Bilo da se radi o voćnjaku, vrtu, velikoj parceli oko vikendice ili povrtnjaku, nakon zime potrebno je raščišćavanje. Za uklanjanje starih i suhih debla, grana, te za voćke koje treba pomladiti, preporučujemo Makita DUC122Z akumulatorsku pilu, trenutno akcijske cijene.

Za radove udaljene od izvora energije, snažne i dugotrajne aku lančane pile, rasčistiti će i najzapuštenije parcele. Za daljnje sitnije korove, nepristupačne terene, kosine i rubne dijelove parcela neizbježan je trimer. Preporučujemo Makita UR100DWAE akumulatorska kosa. Idealna je za korištenje u rano proljeće, kada korovi još nisu pustili sjeme, stoga ih košnjom i trimanjem nećete raširiti dalje po vrtu.

Nakon “krčenja” posao postaje lakši, posebice ukoliko posjedujete neki od izvrsnih pomagača poput Usitnjivač vrtnog otpada MAKITA UD2500 ili Sjeckalica za grane Villager VC 2500. Ovi pomagači uz pravilnu uporabu proizvode i koristan malč kojeg vole sve biljke, ali i gliste te kukci koji pomažu rahliti zemlju.

Ukoliko se radi o cvjetnjaku ili gredicama, preporučljiv je ručni alat.
Ručne pile, škare i mačete s kojima je posao dugotrajniji, ali se postiže pedantnost, te je sigurnije za korištenje pri ‘skučenijim’ vrtnim radovima, kao na primjer u plastenicima.

Sadnja, plodored i planiranje zabavniji je dio vrtlarskog posla u kojem svatko ima svoje metode ili provjerene načine rada. Vrijednim vrtlarskim rukama posao sadnje svakako olakšavaju bušači, odnosno svrdla i to za manje rupe i sadnju lukovica Svrdlo za zemlju ručno Fiskars 100mm S QuikDrill, te Svrdlo za zemlju ručno Fiskars 150mm L QuikDrill za bušenje većih rupa, primjerice za sadnju voćaka.

Nakon obavljenih početnih radova u vrtu, kreću radovi održavanja, hranidbe i zalijevanja biljaka. Održavanje i uljepšavanje okvira okućnica i vrta brzo i bez naprezanja ruku omogućava Akumulatorske škare za živicu Makita DUH483Z, koje trenutno možete pronaći na akcijskoj cijeni na Probe webshopu. Ukoliko niste, svakako isprobajte i Makita DUM604Z akumulatorske škare za travu, koje su definitivno “točka na i” svakom uređenju vrta. Sve što ostaje iza kosilice i trimera, preuzeti će čak i oni koji ne vole rad u vrtu, jer su ove škare toliko jednostavne i lake za korištenje.

Kada nastupi vrijeme gnojidbe i u vrtu se počnu pojavljivati štetočine, preporučujemo korištenje Akumulatorske prskalice Villager VBS 16 Li, dovoljne zapremnine i kvalitetne izvedbe, kako biste cijelo svoje imanje prošli jednim punjenjem.

Najvažniji radovi obavljeni su do sredine godine, kada se barem malo može odahnuti i čekati plodove svog rada. Vrtlarski radovi mogu biti mnogo lakši uz kvalitetan alat i osigurati svakome zaljubljeniku u vrtlarstvo oazu mira nakon rada i bogatu trpezu na jesen.

Za dodatne informacije kontaktirajte nas putem:

e-mail: info@probe.hr

tel: +385 (0)31 500 130

ili nas posjetite na adresi J. J. Strossmayera 269, 31000 Osijek.

Vaš Probe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *